Idősebbek is elkezdhetik!

Mondhatni tévétorna, csak kicsit másképp  Ezt most nem csak simán megosztottam a FB oldalunkon, mint általában, hanem kivételesen le is fordítottam nektek nagyjából, mert az üzenet fontos, sőt, NAGYON fontos. Egyre többen ismerik fel ugyanis a mozgás szükségességét, de még mindig sokan hiszik, hogy az egészség szempontjából a kardiózás (pl. futás, gyaloglás, kerékpározás) a legjobb választás. Pedig például ez a tanulmány épp hogy azt mutatta, hogy az idősebb korosztálynál, főleg ha túlsúlyos is, a kardio önmagában (ha nem kísérte súlyzós edzés is) nemhogy nem segített, de még rontott is az állapotukon: felgyorsította az izmok leépülését. Ami pedig nagy baj, mert sokan sajnos nem azért kerülnek gondozásba, mert annyira betegek, hanem mert pl. ha elesnek, nem tudnak felállni (súlyosabb esetben meg már csak simán a székről sem). Szóval minél idősebb vagy, annál nagyobb szükséged van erőedzésre. És ha nincs időd mindkettőre, mindig érdemesebb a súlyzós edzést választanod. Ne félj tőle, olyan nincs, hogy túl öreg vagy hozzá, de nyilván nem kell (nem is szabad) egyből fejest ugrani a mélyvízbe. A fiatalokkal szemben az a fő különbség, hogy nekik csak (melegen) ajánlott, az idősebbeknek viszont kötelező ésszel, profin előkészítve, felépítve és megtervezve edzeni ???? #példáulnálunk ?? Alapesetben remek választás az egyébként is 0-ról induló kezdő tanfolyam, de ha valaki úgy érzi, nagyon romos az állapota (vagy csak nagyon óvatos duhaj ?), akkor érdemes előtte a”gyógyiban” alapozni egy kicsit.

Következő kezdő csoport Tartás-és mozgásjavító torna

És akkor jöjjön a szóbanforgó videó:

‘Az iskolában úgy hittem, hogy én egyszerűen nem vagyok jó tesiből. Pedig nem, csak épp 65 évembe telt, hogy megtaláljam azt a sportot, amiben jó tudok lenni. Dr. Catherine Walter vagyok, az Oxfordi Egyetem nyugalmazott munkatársa. Korcsoportomban és súlycsoportomban én tartom a Doppingmentes Erőemelő Világszövetség összes rekordját. Ezek a rekordok azért jók, mert rámutatnak arra, hogy az idősebbek is lehetnek erősek.
40 éves korunk után az izmaink elkezdenek leépülni. Ezen nem segít a kerékpározás, az úszás, az meg pláne nem, hogy gyalog járunk a boltba vagy eljárunk vízigimnasztikára. Az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja az izmok leépülését, az az erőedzés, a nehéz súlyokkal való edzés.
Arra koncentrálunk, hogy a testünk mit képes megcsinálni, nem pedig arra, hogy hogy nézünk ki, ami fontos nekem, de még fontosabb rengeteg fiatalabb nőnek.
6 évvel ezelőtt, amikor 65 éves voltam, az egyik fiammal beszélgettem és arról panaszkodtam, hogy nem vagyok valami jó formában, de nincs időm folyton edzőterembe járni, és félek, hogy így lejtőre kerülök és nem lesz megállás. Erre azt mondta, hogy mindenképpen meg kell próbálnom nagy súlyokkal és alacsony ismétlésszámokkal dolgozni, és ezt elég egy héten csak kétszer. Nekem ez nagyon jól hangzott, és eszembe jutott, hogy van egy kollegám, aki erőemelést tanít, így elmentem hozzá és megkérdeztem, nem vagyok-e túl öreg elkezdeni. Azt felelte, hogy hát ezt csak egyféleképpen tudhatjuk meg Így aztán elkezdtük, és nagyon bejött, többet vissza se néztem.’

Comments are closed.