Nyolcvanasok Klubja

Amikor idős leszek, nem fiatalnak szeretnék kinézni, hanem boldognak!

A #nyolcvanasokklubja egy szemlélet, egy életfilozófia, egy mozgalom ✌

A mai modern korra a társadalmi és tudományos fejlődés lehetővé tette, hogy akár több évtizeddel is tovább élhessünk, mint mondjuk 50-100 éve (forrás), de az már rajtunk múlik, hogy ezt az “ajándékba kapott” plusz időt HOGYAN éljük le: ha kórházban, öregek otthonában, ápolásra szorulva, akkor nem is biztos, hogy olyan jó vásárt csináltunk… A sok ülés, a stressz, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód (meg persze sok más tényező) miatt sokszor már 30-40 éves korban kialakulnak krónikus civilizációs betegségek, és mi lesz még később? Csak egy testünk van, amiben lakhatunk, és ha nem vigyázunk rá, ha hagyjuk tönkremenni, nem lehet lecserélni vagy egykönnyen “megjavítani”, mint valami autót.

A Nyolcvanasok klubja ennek pont az ellentéte. Az egész onnan indult jó néhány éve, hogy egy kezdő edzésen valaki megkérdezte, hogy hát jó-jó, hogy meg kell tanulni a gyakorlatokat, de mikor fogunk már lefogyni, mikor leszünk már csinosak?? – Mire én félig-meddig viccelődve a következő megjegyzést tettem:

“Értem én, hogy ezt szeretnéd és lehetőleg gyorsan, csak éppen ez engem nem igazán érdekel… ? Nekem ennél sokkal hosszabb távú és fontosabb terveim vannak veled. Én azt akarom, hogy nyolcvan éves korodban az elfekvő helyett még mindig a kertedben kapirgáljál, önálló és önellátó legyél, te segíts a családodnak, ne ők neked, játszóterezz az unokáiddal, magad járj a boltba vásárolni és haza tudd cipelni, amit vettél, sőt, még ami a szomszédnak kell, azt is!”

Innen aztán fantáziáltunk tovább, hogy pl. építsünk magunknak egy nagy nyugdíjasházat – mit házat, kúriát ? -, ahová majd mindannyian jól beköltözünk, vígan élünk, új hobbikat találunk, mindenféle izgalmas és szórakoztató dolgot csinálunk, de legfőképpen a medence partján szneccselünk bele a naplementébe ? Mert mi igenis vagány kis öregek leszünk, akiket úgy kell majd agyonütni. Ez a terv. Jó, a ház nem komoly, de a többi igenis az ? És igaz, hogy garancia nincs rá, de megtesszük, ami rajtunk múlik és úgy igyekszünk élni MÁR MOST, hogy a lehető legnagyobb esélyünk legyen rá. Ezt SOHA NEM KÉSŐ elkezdeni és NINCS OLYAN, hogy már úgyis mindegy vagy úgyis hiába.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a rövidebb távú célok nem fontosak vagy kénytelenek háttérbe szorulni. A minden tavasszal sorra kerülő Strandfigura Átváltozási Versenyeken (képek Facebookon) például hiába fogytak sokan 10+ kilót, az nem ment az erőszint, a teljesítmény vagy az egészség rovására, hanem épp hogy azokat is pozitív irányba befolyásolta. Nálunk a “valamit valamiért” nem abban nyilvánul meg, hogy minden jóban lesz valami rossz, hanem abban, hogy ÉSSZEL kell mindent megtervezni, felépíteni, összehangolni, valamint TÜRELEMMEL ÉS FEGYELMEZETTEN kell aztán végigcsinálni. Az elmúlt közel 10 évben mi mesterei lettünk ez előbbinek, a tanítványaink pedig az utóbbinak ???

És ha valaki szeretne csatlakozni, várjuk szeretettel ?

Következő kezdő csoport Tartás-és mozgásjavító torna

Kép forrása: fb/életrevalók

4 Comments

 1. Emely 2021. 07. 21 at 20:34

  Right now it sounds like Drupal is the top blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your
  blog?

 2. Miles 2021. 07. 22 at 09:13

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but,
  I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great site and
  I look forward to seeing it expand over time.

 3. Kit 2021. 07. 22 at 21:32

  This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have
  found something which helped me. Cheers!

 4. Micheline 2021. 07. 25 at 00:11

  Hello to every body, it’s my first visit of this
  web site; this weblog contains awesome and actually
  good stuff in favor of visitors.