Mozgásminőség

kettlebell-evolúció

Az edzői szakma egyes számú (hippokratészi) parancsolata ugyanaz, mint az orvosoké: „Ne árts!”

Ha azonban az edzés megkezdésekor nem derítjük fel és nem kezeljük az esetleges korábbi sérülésekből visszamaradt vagy a civilizált életmód során kialakult tartás- és mozgásbeli torzulásokat, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy többet ártunk, mint használunk. Az edzés önmagában ugyanis azt erősíti, amije az embernek van. Ha rossz tartása és mozgása, meg egy rakás kompenzációja, akkor sajnos azt.

A mai világban már lehetséges oly módon fittséget elérni, hogy a mögöttes problémákat elhanyagoljuk. A Smith-keretben lehet guggolni törzsstabilitás nélkül is, a gépeken erőt kifejteni kontroll nélkül is és a párnás talpú okoscipőben fájdalommentesen futni rossz technikával is – egy darabig.

De a kompenzáció sokba kerül: egyrészt hatékonyságot veszítünk, mert bizonyos izmok „lazsálnak”, másrészt sérülésveszélyt okozunk, mert a „lazsáló” izmok helyett más izmok kénytelenek beugrani, amik így vagy duplán dolgoznak és túlterhelődnek, vagy a saját eredeti funkciójukat nem tudják ellátni. Utóbbi esetben a baj egyre tovább terjed, újabb és újabb izmoknak kell másokat „helyettesíteni”, és így terhelődik minden tovább. Ördögi kör alakul ki, ahol nem az a kérdés, hogy lehet-e jó vége, hanem csak az, hogy mi a leggyengébb láncszem, ami először fogja felmondani a szolgálatot. A paletta széles, kinek a térde, kinek a válla, kinek a háta; ízületi vagy ínhüvelygyulladás, izomszakadás, teniszkönyök, kopás, szalagsérülés, stb.

A mozgásminták torzulása idegrendszeri eredetű és többnyire egyszerű újraprogramozással, egyfajta „software-frissítéssel” és némi szakszerű nyújtással helyrehozható. Ehhez első sorban az FMS korrekcióit használjuk, de a Z-health, továbbá különböző jóga- és gyógytorna-rendszerekből is merítünk.

Előfordul azonban, főleg régebbi keletű elváltozásoknál, hogy a rossz agyi mozgásprogram már fizikai, szöveti alkalmazkodást is kiváltott, ilyenkor masszázs- és manuálterápiás eszközöket is segítségül kell hívni.

De a legfontosabb az, hogy tudjunk különbséget tenni ép és torzult mozgásminták között: javítsuk, amivel baj van, de közben eddzünk, terheljük, amit lehet!

Erő

A hivatalos StrongFirst manifesto Paveltől – ehhez nem tudok többet hozzátenni 🙂

Lehetsz bármi, ami csak akarsz. Harcos. Sportoló. Kemény férfi vagy nő, aki kész felvenni a kesztyűt, amit az élet dob neki. De előbb erősnek kell lenned.

Az erő az alapja a többi fizikális képesség fejlesztésének – szögezte le Prof. Leonyid Matvejev. Elsőbbséget élvez minden mással szemben, legyen az hajlékonyság vagy állóképesség.

Amíg egy egészséges sportoló el nem ér egy “alapvető erőszintet”, mint pl. férfiaknál a saját testsúly fej fölé nyomása vagy nőknél a lendület nélküli húzódzkodás, az edzés fókuszában az erőfejlesztésen kívül semmi más nem lehet indokolt. A tudomány és a tapasztalat azt bizonyítja, hogy az erő nyújtotta alap híján a sportoló képtelen a benne rejlő potenciál kiaknázására, még az ultra-állóképességi sportokban is.

Hallhattuk már, hogy az erő olyan, mint egy pohár, a többi készség abba tölthető bele. Minél nagyobb a pohár, annál több állóképesség, sportág-specifikus készség, zsírégető képesség stb. fér el benne.

Legyél, ami csak lenni akarsz.
De légy előbb erős!

Pavel Tsatsouline

StrongFirst Chairman & Chief Instructor

SF-text-neg-atl


Alkalmazott erő

Valljuk, hogy az erőfejlesztés nem öncélú, a megszerzett (testi, lelki, szellemi és akarat-) erő azért van, hogy céljaink érdekében felhasználjuk. Ha erős az ember, minden könnyebb, de a kitűzött célokat akkor is csak kitartó, célirányos munkával lehet elérni.

A kezdő tanfolyamok célja az, hogy elsajátítsuk a kettlebell gyakorlatok és az erőkifejtés alapvető fortélyait, és természetesen később is van még mit gyakorolni.

Azonban a haladó edzéseken már lehetőség nyílik arra is, hogy tanítványaink egyéni célokat tűzzenek ki és azokon dolgozzanak. Így visszük bele a személyi edzés hatékonyságát a csoportos edzés hangulatába, a kedvező árak megtartása mellett.

VAI_1207Ez lehet

  • egyes további fizikai képességek fejlesztése, ilyenek például a robbanékonyság, gyorsaság, gyorserő, erő-állóképesség, a különböző energiarendszerek és a különböző típusú állóképességek, stb., de lehet
  • hajlékonyság, ízületi mobilitás fokozása, jobb tartás, könnyedebb mozgás,
  • általános egészség-megőrzés, mozgásszervi, keringési és civilizációs betegségek megelőzése vagy karbantartása (pl. magas vérnyomás, visszér, kóros elhízás, 2. típ. cukorbetegség, sérv, artrózis, inkontinencia, infarktus, agyvérzés, depresszió)
  • „optikai tuning”: zsírvesztés, izomtömeg-növelés, alakformálás,
  • vagy jobb közérzet, mindennapi teljesítőképesség és stresszoldás is.

A Bátorságsarokban minden sárkány ellen terem sárkányfű 🙂 Száznál is több különböző, bejáratott, speciális program közül választjuk ki neked azt, amelyik a te céljaidnak, lehetőségeidnek és korlátaidnak (technikai tudás, erőszint, heti alkalmak száma, stb.) a leginkább megfelel.

Ez azt is jelenti, hogy a kezdőhöz képest sokkal nagyobb a rugalmasság: már nincs szükség fix csoportbeosztásra, bármelyik haladó időpontban, bármelyik oktatóval ott tudod folytatni a programodat, ahol legutóbb abbahagytad.