Én nem akarok erős lenni, csak /vékony, izmos, kicsi, nagy, csinos, gyors, robbanékony, állóképes, hajlékony, stb./

Hmm, én sem akartam soha tanulni, csak tudni… 🙂 De végül se úsztam meg, a trükközés nem segített.

Nem akarok túl nagyra nőni.

Nem is fogsz, vagy ha igen, az nem az edzéstől lesz, hanem a csipsz-cola-csokiskeksz-kombótól, és az úgy a kanapén tévézve is bekövetkezne.

Félek, hogy ronda bőrkeményedéses lesz a kezem.

Csak ha elhanyagolod. Akkor tényleg ronda lesz. De nincs ez másképp a bőröddel, körmöddel, hajaddal, fogaiddal sem.

Nagyon rég nem edzettem, még busz után se futottam évek óta, fogom bírni?

Igen.

Hátfájós, térdfájós, vállfájós stb. vagyok, fogom bírni?

Attól függ, mi a fájdalom oka pontosan, de az eddigi tapasztalataink alapján 90% az esélye, hogy igen.

Ezek a problémák sok esetben a sok üléstől eltorzult mozgásmintáknak köszönhetőek, és a koordináció, testtartás javulásával jellemzően csökkennek, majd megszűnnek. Mindenkinek a saját szintjére állítjuk be a terhelést, és lehetséges, hogy eleinte könnyítésekre, a gyakorlatok módosítására lesz szükség, hogy a saját tempódban haladhass és ne kelljen feladnod idejekorán.

Láttam a youtube-on videókat; nem túl megterhelő ez a sok hajolgatás meg guggolás az ízületeknek?

Nem.

Egyrészt, a YouTube-ra bármelyik hülye bármilyen marhaságot feltölthet, senki nem ellenőrzi. Lehet, hogy akit a videón láttál, azóta már fülig gipszben filózik a Zélet igazságtalanságán.

Másrészt minden sport és minden gyakorlat káros, a legkisebb súlyokkal is, HA rosszul csinálod. Ugyanakkor felmérések is igazolják, hogy a kettlebell az egyik legbiztonságosabb sport (Voropajev, 97: még a versenyzők közt is csak 8.8%, míg egy átlagos fitnesz-programban ez olykor 50-90% is lehet már az első 6 hétben: Jones et. al. 94.) – HA jól csinálod. Sőt, HA jól csinálod, kimondottan ízületkímélő és remekül erősíti a gerinc körüli mélyizmokat, nem véletlenül ajánlja Dr. Erbszt András is a Gerincklinikáról ebben a cikkben vagy ebben az interjúban. És épp ezért ragaszkodunk mi is a 3 hónapig kezdőben „szuttyogáshoz”, mert biztosra akarunk menni, hogy jól csinálod, mielőtt nagyobb terhelést kapsz, főleg ha gerincsérved vagy más mozgásszervi problémád van.

Attól tartok, túl öreg vagyok én már ehhez…

A nyugdíjas-kedvezményünk nem viccből van, valóban van is, aki igénybe veszi. Például Ági 🙂

Igazából minél idősebb valaki, annál fontosabbá válik az edzés, mert ilyenkor már természetes módon sorvad az izomzat, merevedik az ízület és ritkul a csont – hacsak nem teszünk ellene. Van az a helyzet, amikor a legnagyobb félelmed az, hogy fel tudsz-e majd állni, ha elesel… Nem érdemes ezt megvárni, de azt is tudni kell, hogy sohasem késő: bármilyen kilátástalan fizikai állapoton lehet javítani akár még 70-80 éves korban is.

Azt hallottam, hogy a súlyzós edzés merevvé és lassúvá tesz.

Nem a súly tesz azzá, hanem a rossz edzésterv és/vagy a rossz végrehajtás. A kettlebell gyakorlatok közismert mellékhatása a hajlékonyság és ízületi mobilitás növekedése, a ballisztikus gyakorlatok célja pedig a maximális gyorsulás elérése, ami célzottan a robbanékonyságot fejleszti. Persze csak HA jól csinálod.

Élsportoló vagyok, a sportágam /…/. Tudtok nekem extra sportspecifikus gyakorlatokat adni?

Nem.

Nincs szükséged annál sportspecifikusabb dolgokra, mint amit a sportági edzéseden végzel a sportági edződ irányítása alatt. A kiegészítő erőnléti edzések célja az általános fizikai képességeid fejlesztése és a „lyukak” befoltozása, a lehető legnagyobb hatékonysággal, legegyszerűbb eszközökkel és a legkisebb idő- és energia-ráfordítással, hogy minél kevésbé „kavarjon be” a sportodba. A sportspecifikusnak kikiáltott, épeszű ember által fel nem fogható, cirkuszi mutatványnak is beillő vagy épphogy pont a sportmozgást imitáló gyakorlatoknak az esetek 95%-ában több a veszélyük, mint a hasznuk. Te bevállalsz ekkora rizikót egy kis kísérletezésért? Mi nem. Maradunk annál, ami már ezerszer bevált és tuti.

Tényleg 16-ossal kezdenek a fiúk meg 12-essel a lányok?

Igen, legalábbis 60kg testsúly felett biztosan, ha egyébként egészségesek.

És ez még semmi, a 3 hónap végén jellemzően mindenki megswingeli a 48-ast, sőt, többnyire a 60-ast is… 😉

Lehet, hogy ez így elsőre szörnyűnek hangzik, de hidd el, levezényeltem már vagy 50 kezdő csoportot, tudom, mi működik és mi nem. Nem fogok olyan súlyt adni a kezedbe, amivel nem bírsz, de ha meg nincs „húzása” a súlynak, nem fogsz ráérezni, csak hadonászni fogsz vele, mint egy kulcstartóval, és pont ebből lesz a baj.

És arra is gondolj, hogy egész testes gyakorlatokat végzünk vele, nem izolált bicepszezést. Különben is, erősebb vagy, mint hinnéd, számold csak ki pl., hány kilót cipelsz haza összesen egy-egy bevásárlás alkalmával.

Muszáj nekem is mezítláb edzeni?

Nem, de úgyis megpróbállak majd rábeszélni 🙂

Egész nap cipőben vagy, ami olyan a lábadnak, mint a kezednek lenne folyton gipszben. Elveszti a mobilitását, elsatnyul az izomzata, így elvész a talpboltozat stabilitása, és lesz gágogó lúdtalpad meg kacsázó járásod, abból meg fájó térded és derekad. De ez visszafordítható, sőt, a mezítláb edzésen túl speciális gyakorlatokat is végzünk rá.

Ha végképp nem bírsz megbarátkozni a gondolattal, akkor vékony, lapos, hajlékony (de nem szivacsos, puha) talpú cipőt hozz.

Miért nem csatlakozhatok kezdőként bármikor?

A kezdő csoport egy tanfolyam, ahol minden edzésen az előzőekre építünk és a következőket készítjük elő (mint egy nyelvtanfolyamon – oda sem jó a közepébe csöppeni). Ha engedném, hogy mindig legyen egy-két új ember, aki nem tudja az előzményeket, az mindenkinek rossz lenne:

  • Akik régebben kezdték, azoknak azért, mert vagy nem tudnak miattad tovább haladni, vagy csak kiosztanék nekik valami feladatot, hogy boldoguljanak, ahogy tudnak, amíg én ott állok melletted, hogy ne legyél önveszélyes. Ami nem fair, mert ők is ugyanannyit fizetnek, mint te, és joggal várják el, hogy velük is ugyanúgy foglalkozzak.
  • Neked azért, mert külön, „gyorstalpalóban” kellene behoznod a lemaradást, azaz ugyanannyi pénzért felszínesebb lenne a tanítás és kevesebb a gyakorlás, nehezebben boldogulnál és neked is kellemetlen lenne a tudat, hogy ráadásul még „fel is tartod” a többieket.
  • Nekem pedig idegbaj azért, mert gyakorlatilag két, sőt ahány ember, annyiféle edzést kellene vezetnem szimultán, ahol aztán egyik sem teljes értékű és senki sem elégedett.

De csak az első 3 hónapban kell ezt a fajta szigort túlélni, a haladóban már nagy a lazaság, nincsenek fix csoportok, csak egy csomó időpont, és jöhetsz bármelyikre, ahol van hely.

Ha nem tudtam valamelyik edzésen részt venni, bepótolhatom máskor?

A kezdőben sajnos erre nincs mód, nincs ugyanis másik olyan csoport, ami ugyanott tartana… Hogy maga az alkalom ne vesszen el, bejöhetsz helyette valamelyik tartás- és mozgásjavító foglalkozásra (meg fogsz lepődni, hehe ?). De persze a kettlebellen is segítünk utána bepótolni, amiről lemaradtál. Mindenkinek van élete, lehet beteg, stb., ezzel mi is tisztában vagyunk.

A haladóban nincs ilyen gond, bármelyik másik meghirdetett időpontban jöhetsz, ha a sajátodban valamiért nem tudtál, a bérleted érvényességi idején belül.

Én nem akarok edzésre járni, csak egy edzéstervet szeretnék, írsz nekem?

Igen. Így.
Kezdő csoport további info itt!