Sportspecifikus agyrém

A funkcionális edzésről szóló múltkori cikkemben szó volt a teljesítmény-piramisról, ami a funkcionális mozgásminták minőségét, az általános kondícionális képességeket és a sportág-specifikus készségeket különbözette meg és ábrázolta grafikusan a teljesítmény összetevőiként.

A mozgásminőségről esett már rengeteg szó máskor és máshol (pl. itt, itt és angolul még itt), ma az általános és sportág-specifikus képességek viszonyát szeretném tisztába, vagy legalább egy kicsit világosabbá tenni.

Az általános kondíciós képességekhez tartoznak mindazok az, ahogy a név is mutatja, általános képességek, amelyek sportágtól függetlenül mindenkiben megvannak – bár jellemzően sportágtól függő mértékben. Ilyen az erő, a gyorsaság, az állóképesség, a robbanékonyság, munka-kapacitás, agilitás, ízületi mobilitás, hajlékonyság, és persze a köztes területek, pl. max-erő, erő-állóképesség, gyors-erő, mozgásgyorsaság, gyorsasági állóképesség, rövid távú, középtávú, hosszú távú állóképesség, stb.

A sportág-specifikus készségekhez tartoznak a csak az adott sportágra jellemző speciális fizikai, technikai, taktikai, vizuális, mentális készségek pl. az adott sport gyakorlatainak, mozdulatainak technikai részletei, szem-kéz/láb-koordináció, ütések, rúgások, ütőkezelés, labdavezetés, dobáspontosság, helyzetérzékelés, csapatjáték, összpontosítás, döntés- és cselekvőképesség, nem sorolom tovább, szerintem a lényeg érthető.

A sportág-specifikus készségeket a sportági edző dolga fejleszteni. Az általános kondíciós képességek fejlesztését sok esetben szintén a sportági edző látja el, vagy olykor erőnléti edző segítségét is igénybe veszi.

DE. Ettől az erőnléti edző nem lesz sportági edző! Az erőnléti edző ahhoz ért, hogy az általános képességeket fejlessze, ehhez a rendelkezésére állnak az általános erő-, gyorsaság-, állóképesség-, robbanékonyság- (stb, ld. fent) fejlesztő gyakorlatok, és a sportági edzőtől kapja meg az adott sportágra jellemző standard elvárásokat. A bajok akkor kezdődnek, amikor az erőnléti edző letéved a saját pályájáról és áttéved a sportági edzőére. Elkezd különböző, szerinte valamilyen-sportág-specifikus gyakorlatokat ki- vagy a YouTube-akadémián megtalálni…

Hasonló(an gáz) a helyzet, amikor a személyi edző vagy fitnesz edző egyszercsak úgy dönt, hogy ő mostantól márpedig erőnléti edző lesz. A szobafestő-mázoló meg Picasso, ugye. Személyi edző már egy pár hónapos tanfolyam után lehet bárki, és elfitneszkedhet egy teremben olyan átlagemberekkel, akik kicsit szeretnének jobban kinézni, magukat jobban érezni, fittebbnek lenni, ilyesmi. (Ami egyébként semmivel sem kisebb, csupán más kihívás, HA az ember ezt felelősséggel végzi.) Most komolyan, amikor egy személyi edző azt kürtöli, hogy bármilyen sportolónak kínál „sportspecifikus” edzést, mennyire hihető, hogy az ÖSSZES sportághoz a megfelelő szinten ért? Ugyan már. Már ahhoz is, hogy ’csak’ alap erőnléti edző legyen az ember, sokéves, komoly tanulásra, speciális képzésekre, mentorokra, tapasztalatgyűjtésre van szükség. És ha ezek után még specializálódni akarsz valamilyen irányban, az megint legalább ugyanennyi idő és munka lenne, vagy még több, mármint sportáganként, hiszen gyakorlatilag mindegyik egy új szakma. (De erre persze nincs feltétlenül szükség, már ha az ember hajlandó megmaradni a kaptafájánál, ugye.)

Ezeket, még egyszer hangsúlyozom, nem valamiféle lenézésből mondom, nem alsóbb- vagy felsőbbrendű, hanem egyszerűen más, különálló területekről van szó, és attól, hogy ért valaki az egyikhez, még nem jelenti automatikusan, hogy ért a másikhoz is.

Mindegy, hogy a személyi edző kontárkodik bele az erőnléti edző munkájába vagy az erőnléti edző a sportági edzőébe, mindkettő szereptévesztés és borzasztó veszélyes, ingoványos terület, mert ha nem szakértője annak a másik területnek (is), akkor képtelen felmérni, konkrétan lövése sincs, mibe nyúl bele ezzel és milyen gebaszt fog okozni. Elrettentő példa volt annak idején a kosarasoknál az a remekbe szabott gondolat, hogy gyakoroljanak nehezebb labdával, vagy a bokszolóknál, hogy üssenek kézi súlyzóval, hogy erősödjenek – erősödtek is, kérem, bizonyos dolgokban és területeken, csak éppen a LÉNYEG, a versenyen szereplés lett csúfos bukta, ugyanis a fenenagy erőnlét-fokozás közepette sikerült a szem-kéz-koordinációt, az idegrendszeri szabályozást, a sportági mozgásmintákat meg összezavarni és lerontani. Azt meg már nem is említem, milyen szívszorító látvány, amikor sportolók „kondiznak” a gépeken, fekvőtámaszoznak fitballon, guggolnak Smith-keretben vagy értelmezhetetlen mozdulatokat tesznek fél lábbal egy TRX-be akasztva egy önjelölt erőnléti edző „szakszerű” irányítása alatt.

Mutathatnék millió elrettentő példát, de mutatok inkább egy követendőt. Így edz Morgan Hoffmann. Sajnálom, semmi über-kreatív golf-imitáció, csak a jól bevált unalmas dolgok. (Klikk a képre, video új ablakban nyílik.)

morganhoffman

 Nem állítom, hogy extrém esetekben, amikor egy sportoló már nagyon közel van a genetikai potenciáljához, nem lehet olykor szükség bizonyos „trükkökre”, de ez a kivétel, nem a szabály. És ezt jellemzően olyan szakemberre kell bízni, aki kívülről-belülről ismeri az adott sportágat IS és az erőfejlesztést IS, erre specializálódott és marhanagy fizetéseket akaszt le évente olyan sportolóktól, akik szintén marhanagy fizetéseket akasztanak le azért, hogy játszanak/versenyeznek. Esélyes, hogy te nem tartozol ezek közé, mint ahogy én sem.

Összegezve, a helyzet tehát a következő: a személyi edző NEM erőnléti edző. A testépítő edző, az erőemelő edző és a súlyemelő edző SEM erőnléti edző. Az egy külön szakma. Az erőnléti edző viszont NEM sportági edző, mert azok is külön szakmák. Ahogy a kosáredző sem úszóedző és a kutyakiképző sem karatemester, még akkor sem, ha egyébként részeges 🙂 A személyi edző lakossági területen általános fitnesz-szolgáltatást nyújt. A sportéletben az erőnléti edző a piramis középső sávjában (és jó esetben az alsóban is) tevékenykedik, és egy általános alapot teremt a sportági edző munkájának, aki a piramis felső sávjában speciális fejlesztést végez. Karriereket tesz felelőtlenül kockára az, aki ezek között nem tud vagy nem hajlandó különbséget tenni – ide értve a sajátját is.

2 Comments

 1. Amanda Perkins 2018. 10. 08 at 13:38

  I am happy to visit your site. I found very motivational content on your site. If you want to know more about fitness & health related products then please visit us….Thank you

  For more information check here: https://www.kettlebellkings.com/shop-all/

 2. Michael Gormley 2021. 05. 30 at 16:50

  Everything is very open with a clear description of the challenges.

  It was truly informative.
  Your site is useful.
  Thanks for sharing!