Hogyan eddz karantén alatt 3.

Ha még a gondolatától is frászt kapsz

Kb. 2 hete megy a #maradjotthon, a Zinternetet elöntötte a tonnaszám érkező hatékonysági útmutatók áradata. Például: „Hogyan szervezd meg az életed”, „A hatékony szülő 92745 ismérve”, Home office: munka és család egyensúlya”, meg persze a „Hogyan gazdálkodj okosan a rád szabadult rengeteg szabadidővel”, „Hogyan maradj fitt és üde”, „Eddz velem otthon”, avagy az egymillió ingyenes online edzésterv világa – ismerős?

Az első három napban egészen felvillanyozódtál, minden ilyet elolvastál, kijegyzeteltél, volt egy csomó terved – amíg be nem ütött a valóság. Hogy ez az egész egyáltalán nem megy olyan simán és gördülékenyen, mint ahogy azt elképzelted. Inkább már nem is hallgatod a híreket sem, a FB-on meg Instán csak felhúzod magad, hogy bezzeg más látszólag játszi könnyedséggel zsonglőrködik a százféle tennivalóval, miközben napi 2 WOD-ot nyom és még csak el sem kenődik az otthon is szigorúan tökéletes sminkje, miközben téged megöl a depi, és legszívesebben az egész napot átaludnád, mert legalább addig sem vagy ébren, és ha nem szégyellnéd, merőkanállal pakolnád a fagyit a nokedlire.

Viszont a bűntudat is gyötör, hiszen mozogni KÉNE, edzeni KÉNE, fontos az egészség, az immunrendszer szempontjából, ráadásul meg már rémesen fáj mindened, a hátad, a nyakad, a derekad, mozdulni sincs kedved, de ülve meg fekve sem jó, de motiváció nulla, még ha egyébként valóban meg is tudnád szervezni – az első három napban begyűjtött jegyzeteid segítségével biztosan.

Mit tehetsz hát?

1. Hagyd a francba. Komolyan.

Ez egy rendkívüli helyzet, ami rendkívül hirtelen jött és rendkívüli terheket ró mindenkire. Ne ostorozd hát magad, ha neked nem megy csettintésre az azonnali és tökéletes átállás. Nem kell magyarázkodni meg bocsánatot kérni, egyszerűen csak adj időt magadnak, hogy belerázódj. Ha minden nap csak 1-2 dologra találod ki, hogy hogyan legyen, az pont 1-2-vel csökkenti a káoszt holnapra. Ahogy apránként sikerül a helyzethez igazítanod az életviteledet, úgy fog csökkenni a túl-sok-ez-nekem-érzés.

2. Ha el kell menned otthonról, kösd össze egy rövid sétával.

Indulj egy félórával hamarabb és tegyél egy kört gyalog a környéken, mielőtt bemégy vásárolni. Ha közel van a bolt, menj gyalog. Tegyél a füledbe valami jó zenét és vedd fel a ritmust. Felsorolhatatlanul sok különböző szempontból van pozitív hatása testre, lélekre, elmére egyaránt. A futás fasorban sincs ehhez képest. Próbáld ki.

3. Mikroedzések.

Nincs az sehol sem előírva, hogy egy edzésnek minimum egy, két, fél vagy akárhány óráig kell tartania. Az sincs sehol előírva, hogy kötelező leizzadni, levegőért kapkodni, a végére teljesen kimerülni, opcionálisan a sarokba hányni. Erről már írtam az előző (1. 2.) részekben. Minden mítosztól lefosztva a jó edzésnek egyetlen ismérve van, és az nem az, hogy milyen érzés csinálni, hanem hogy a célhoz képest mi aztán az eredménye.

Az egyik leghatékonyabb erőfejlesztési technika például a GTG, ami annyit tesz, hogy a nap folyamán hébe-korba csinálsz 1-1 sorozatot abból a gyakorlatból, amit fejleszteni akarsz, és egyszerre sosem csinálsz többet a maximumod felénél. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag el sem fáradsz.

Ugyanez az elképzelés az alapja a kezdő csoportjaink házi feladatainak: egy bizonyos légzőgyakorlat minden este lefekvéskor, egy bizonyos mozgásminta-korrekció reggel-este, egy bizonyos lábfejgyakorlat minden fogmosáskor, egy bizonyos gerinc mobilizáló gyakorlat minden alkalommal, mikor bementél a WC-be (akkor is, ha csak véletlenül! :D). Nem tűnik soknak, és nem is sok. Napi szinten nem, de heti vagy havi szinten már jelentős, és a hatás kumulatív, azaz idővel összeadódik és látványos javulásokat hoz.

Ebben az a jó hír, hogy akár kettlebelles, akár saját testsúlyos, akár tartás-/mozgásjavító gyakorlatokat végzel, nem kell rákészülnöd, nem kell bemelegítened, nem kell a családot kiszervezned, nincs szükséged 1-2 percnél többre, egyszerűen minden adandó alkalommal, amikor amúgy is felállnál a géptől, kimennél a konyhába stb., csinálsz egy gyakorlatból néhány ismétlést. Pl. főzés közben pár fekvőtámaszt a konyhapultnak támaszkodva, néhány guggolást a gyerekekkel való játék/tanulás közben (vigyázz, hamar rákapnak és követelni fogják! ?), pár pumpálós nyújtást vagy seprűnyeles vállnyújtást, amikor kezd beállni a hátad a görnyedezéstől, vagy egy random gyakorlatot minden home-office feladatváltásnál.

És mit nyersz vele?

Egyrészt sokkal kevesebb stresszel jár, erről már írtam a múltkor is. Másrészt pedig megtöri a hosszabb mozgás nélküli időszakokat, kevésbé „tespedsz bele” az ülésbe. (A hosszas ülés hátrányaiba most bele se menjünk, szegény EON-osoknak laza 2 órát prédikáltam erről a munkavédelmi napjukon ?) Ez azért fontos, mert sajnos tévhit az, hogy a többórás, nodepláne egész napos egybefüggő görnyedezést ellensúlyozni lehet utána egy annál intenzívebb edzéssel. Az olyan, mintha egy hétig só nélkül főznél, majd vasárnap beleborítanád az egész heti sómennyiséget a húslevesbe. Sokkal hatékonyabb ebből a szempontból az egész napra szétosztott egy-egy kicsi mocorgás, például mikroedzések formájában.

További tippek hamarosan! Úgyhogy kövess minket ?, hogy ne maradj le róla!

FACEBOOK INSTAGRAM

Comments are closed.