Kettlebell Debrecen vezető edző
StrongFirst Senior Instructor
FMS International Instructor
OS Level 1 és Z-Health Level 2 Trainer

Amikor annak idején a sportorvos közölte velem, hogy bármiféle komolyabb erőkifejtést igénylő sportágra alkalmatlannak minősülök, az egy sokk volt. Emlékszem, végigsírtam miatta vagy két napot. De aztán úgy döntöttem, ez az én életem, és végső soron nekem kell eldöntenem, hogyan akarom leélni. Nem csak az egyesületekből áll a sportvilág, és nem vagyok köteles beletörődni a borús jóslatokba.

Az elmúlt 20+ évben aztán gyökeresen átalakítottam az életmódomat, kipróbáltam jónéhány hagyományos erő- és állóképesség-fejlesztő módszert, de nem éreztem hobbi-szintet meghaladó elhivatottságot a sport és az edzői pálya iránt, míg aztán rá nem akadtam Pavelre.

Egyébként teljesen véletlenül, nyújtással kapcsolatos anyagok után keresgéltem a neten. Beleolvastam a Relax Into Stretch (kb: Lazulj bele a nyújtásba) című könyvébe, és az első gondolatom az volt: “Ha ez a pasas írt még bármi mást, mindegy, mi az, meg kell szereznem!!”

Rövid úton az akkor még RKC nevű szervezet oldalán kötöttem ki… és a többi történelem 🙂

Hamar a meggyőződésemmé vált, hogy a Pavel által kidolgozott edzéselvek és útmutatások olyan egységes, átfogó, ugyanakkor rugalmas és sokoldalú, univerzális edzésfilozófiai és módszertani rendszert alkotnak, amely – mint magam is tapasztaltam – a gyakorlatban a mindennemű befektetés-megtérülés-arányt tekintve elképesztő hatékonyságúnak bizonyul.

Kis eszköz- ill. helyigényű, mégis képes a legkülönbözőbb edzéscélokhoz alkalmazkodni, élsportolók teljesítményének fokozásától túlsúlytól való megszabaduláson, idősek életminőségének javításán át egészen súlyos betegségek/sérülések utáni rehabilitációig.

De Pavel rendszere több, mint a kettlebell, és több, mint az RKC/StrongFirst sőt, több, mint maga Pavel. Az Erő Iskolája, ahol, hogy képszerű legyek, Pavel az igazgató, aki elit tantestülettel és a legkülönbözőbb szakterületekről érkező kiváló vendégelőadókkal biztosítja és emeli folyamatosan az oktatás színvonalát.

2008 májusában tettem instruktori vizsgát, 2009-ben Pavel személyesen kért fel, hogy csatlakozzam nemzetközi oktatói gárdájához, azóta rendszeresen részt veszek a hazai és külföldi edzőképzésben, oktatok instruktori vizsgakurzusokon, eleinte RKC Team Leaderként, 2012 óta pedig StrongFirst Senior Instructorként.

A kettlebell adja az edzések gerincét, de ez csak egy a StrongFirst 3 modalitása közül, fontos szerep jut a saját testsúlynak és a kétkezes súlyzónak is (ill. a húzódzkodórúdnak, gyűrűnek, gumikötélnek, haskeréknek és más eszközöknek). Sőt, mindehhez szervesen hozzátartozik a funkcionális mozgásminták rendszeres felmérése és szükség szerinti korrekciója, valamint az ízületek, az azokat mozgató izmok és végső soron a mindezeket vezérlő központi idegrendszer egészségének védelme, helyreállítása, az egész szervezet működésének optimalizálása (FMS, Original Strength, Z-Health). Ez utóbbiakat beépítem a normál személyi és csoportos edzésekbe is, de egyre nagyobb az igény célzottan tartás- és mozgásjavító tornára is.